od jerrybrno » sob 01. čer 2013 18:13:46
1/2 Většina z nás nebyla násilné povahy. Všichni jsme měli své problémy s autoritou. Ale nikdo z nás nebyl sociopat. Uvědomili jsme si, že když svůj život vyřadíš ze společenské struktury, vzdáš se i bezpečnosti, kterou společnost poskytuje. Na tom okraji je právní normou krev a střelba, a když jsi člověk, co má své přesvědčení je násilí nevyhnutelné.
1/3 Když svým jednáním mstíme své milované, střetává se osobní spravedlnost se spravedlností společenskou a boží. Stává se z nás soudce, porota i Bůh. S touto volbou přichází děsivá odpovědnost. Někteří se pod tou tíhou zhroutí, jiní tento impulz zneužijí. Skutečný psanec najde rovnováhu mezi horlivostí v srdci a rozumem ve své mysli. Jeho řešením je vždy vyvážená směs moci a práva.
1/4 Emmu Goldmanovou jsem poprvé nečetl v knize. Bylo mi 16 a toulal jsem se kolem nevadské hranice. Ten citát byl červeně napsaný na zdi. Když jsem ta slova viděl, jako by mi je někdo vyrval z hlavy:
„Anarchismus znamená osvobození lidské mysli od nadvlády náboženství. Osvobození lidského těla od nadvlády majetku. Osvobození z okovů a kontroly vládního režimu. Znamená společenský pořádek vycházející z volného sdružování jednotlivců.“
Ta myšlenka byla ryzí, prostá, pravdivá. Inspirovala mě. Zanítila buřičský oheň. Ale nakonec jsem stejně jako Goldmanová, Proudhon a ostatní zjistil, že skutečná svoboda si vyžaduje oběti a bolest. Většina lidí si jen myslí, že chtějí svobodu. Ve skutečnosti touží po společenském pořádku, přísných zákonech, materialismu. Jediná svoboda, kterou člověk vážně chce, je svoboda k pohodlí.
1/6 Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, že s věkem moudrost nepřichází. Přináší jen únavu. Nejsem o nic chytřejší, než jsem byl před 30 lety, jen jsem až příliš unavený na žonglování nepravdami a skrývání obav. Mé poklesky neobjevuje sebeuvědomění, ale vyčerpání.
1/7 Uvnitř klubu musela existovat pravda. Naše slovo bylo naší ctí, ale venku šlo jen o klam. Lži byly naší obranou, naším standardem. Pro přežití jste museli ovládat umění křivopřísežnictví. Pravda i lež musely vypadat stejně. Jakmile však toto zvládnete, neví nikdo, co je pravda - v klubu i mimo něj. Hlavně ne vy sami.
1/8 Einstein řekl, že každý inteligentní hlupák dokáže přidat na velikosti, složitosti a násilí, ale až díky dotyku génia a spoustě odvahy se něco může vydat opačným směrem. Uvědomuji si, že můj dotyk génia a má odvaha přicházejí jen v malém a příliš pozdě. A bojím se, že pro Sama Crow žádný opačný směr není.
1/9 Nikdy jsem neudělal vědomé rozhodnutí, že by se z klubu mělo stát to nebo ono. Stalo se mi to před očima. Každá zběsilá událost podnítila následující. A když násilí dosáhlo obřích rozměrů, už jsem klub neviděl. Všechno mělo barvu krve.
...to be cont.