Černý versus bílý

napsal | 26. 9. 2011 | 7:43 | Zajímavost

Pokud jste ještě neviděli první tři díly, tak rozhodně nečtěte dál, protože byste se dozvěděli jeden velký SPOILER. Ostatní se můžou vesele vrhnout dál…

Jak jste viděli, vypadá to, že Šťává bude nucen spolupracovat s policií, protože ta mu vyhrožuje kvůli jeho původu. Černoch v MC klubu je podle všeho nežádoucí věc. Jak už mi napsal MiD na email:

…a taky tam vzniká trochu paradox – podle pravidel MC klubů se regulérním členem nesmí stát černoch (a žena), proto má Šťáva potenciální problém. Jenže i v tom existují výjimky za zásluhy a navíc ve třetí sérii měli Sons dobré vztahy s černošským klubem, takže tady to Kurtovi trochu hapruje, jestli nevymyslí nějakou solidní kličku která to vysvětlí.

No, zřejmě není jediným člověkem, který se nad tímto faktem pozastavil, a zřejmě i proto vyšel na blogu Kurta Suttera (tvůrce SoA) tento článek:

Zdá se, že jsou nějaké nejasnosti ohledně Šťávova strachu z prozrazení kvůli jeho černému otci. Tohle je v MC klubech jakási rasová realita, které jsme se lehce dotkli v prvních třech sériích SoA. Faktem prostě je, že větší MC kluby mezi svými členy černochy nemají. Existují černošské kluby i bílé (kavkazské, latino, azijské) kluby. Většina z nich žije v míru s ostatními. HA a East Bay Dragons jsou kamarádi už roky a byly inspirací pro Grim Bastards ve třetí sérii. V této řadě řadě se podíváme na tohle pravidlo více do hloubky. Je to jedna z těch podivných, historických bariér, které chceme prozkoumat. Mohu upřímně říct, že žádný z těch kluků, které znám, není rasista. Jenom fungují v rámci struktury, která je postavena na této formě segregace. Pro mě je to velmi fascinující příběh. Důležitost a rozsah tohoto pravidla se liší klub o klubu a v této řadě se podíváme, jak se to řeší u Sons of Anarchy.

 


  1. g4 napsal:

    mno vzhledem k tomu že VP HA France je černoch velikosti MR-T, neřek bych že to v dnešní době někdo řeší…..

  2. Smoky napsal:

    Nicku, jestli sleduješ tenhle seriál pozorně, tak by ti neměla ujít podstata, která byla ve druhé sérii. Nešlo tam o to Zobelle a jeho Bílá liga byly rasisti, ale o to, že SoA bojovali za Charming, ne proti jejich rasové nenávisti. Hrozilo jim, že ztratí „nadvládu“ nad svým „městečkem“
    a kdo by se chtěl o fungování MC dozvědět o něco více, vřele doporučuju knížku 2 roky s Mongoly (v originálu Under and Alone, autorem je agent ATF který se v utajení infiltroval právě k Mongols a vydržel tam až 28 měsíců, než s nimi začal proces), ti co tu píšou o HA, musí vědět jaká nenávist panuje mezi HA a Mongols.

  3. koldar napsal:

    Nevím o tom že by H.A měli ve svých řadách černocha??????????,

  4. Domeš napsal:

    No jedna ze zvláštnosti je i to že HA mají na vestách použitý absolutně stejný styl písma jaky mužem vidět v SoA.

  5. Lukin napsal:

    Vzhledek k tomu (jestli jsem se dobře díval),že si zahrál štěk v tomhle seriálu i Sonny Barger,bych si dovolil tvrdit,že je čerpáno z fungování klubu HA a Sonny zde nejspíš bude fungovat i jako poradce,kdo by měl větší právo do toho mluvit.:)) Všechny kluby velké pětky,fungovaly přísně na rasové čistotě,ať už barva byla jakákoliv,i když až na jeden klub nejde mluvit přímo o rasismu.
    V dnešní době je tenhle (jeden ze zákonů) minulost,pokud se podíváte na fotky ze srazů HA,tak rasová čistota je dávno pryč,to už vůbec nemluvím o právě přijímaném klubu z Japonska,to by ta rasová čistota musela být hodně široká.:)) Postupně se ty jejich „zákony“ hodně mění,i když se pořád snaží tvrdit,jak se přísně dodržují.
    Proto je divné,že seriál jde opačným směrem,od nových pravidel,ke starým.

  6. Nick napsal:

    No, připadá mi to teď, jak když se Sons chovají přesně jako Nords. Ještě hákový kříže a severská rasa a je to to samý. Nechápu, proč ve druhé a bojovali proti tomu rasistickýmu zmetkovi Ethanovi Zobelle a té jeho Bílé Lize? Teď nastoupili skoro na jeho místo.
    Doteď si všichni myslí, že Šťáva je hispánec, že má nejspíš původ v Mexiku, nebo tak nějak. To jim nevadí, ale podle toho, co tu kdo píše a i podle toho hlavního článku by neměl bejt v Sons ani jako Mexičan. Takže zatímco se ve třetí řadě ukazují Sons jako kamarádí všech ras, tak najednou jsou z nich v řadě čtvrté rasisti a historie o tom, že byl klub založen pár klukama z války ve Vietnamu, v podstatě takovejma hipíkama je v čudu. Připadá mi, že je to nedomyšlený, protože buď teda tam Šťáva nemá co dělat už od začátku, kvůli tomu, že je Mexikán no a nebo se SoA o rasy nezajímají… nebo aspoň ne donedávna. Tudíž tu chybí nějaký vývoj, jak se dospělo k takovýmu názoru, že teď budou všechny ostatní rasy „fuj“.

  7. Wewu>>lína! napsal:

    To víš, že koukaj i holky. Několik z nich jsem SOA a hlavně Jaxem nakazila :D Věrné fanynky jsme! :D

  8. n00b napsal:

    Uz aby byl novy dil…

  9. n00b napsal:

    Wewu>>líno koukám že máš Jaxe na svém blogu, můžu ti říct že je příjemný překvapení když se na SOA koukaj i holky ;)

  10. Wewu>>lína! napsal:

    Omouvám se! Poldům*

  11. Wewu>>lína! napsal:

    Netušila jsem, že se v seriálu ještě řeší černoši v klubech.
    Myslela jsem, že klukům nebude vadit, že je Juice černoch, i když na to nevypadá. Přece je to jejich kámoš a člen klubu, znají ho dost dlouhou dobu. Kvůli takové věci se to jen vyhrotí! :D Juice by jim to podle mě měl říct a doufám, že by to vzaly v pohodě.
    No, doufám, že nebude pomáhat fandům!
    Těším se na novéj dílek :)

  12. Zdenous napsal:

    no já mám tušení, že to dopadne podobně jako na konci 3 řady…

  13. Choze Wanted RC napsal:

    Srovnávat MC v Čechách a venku(tudíž SOA) je blbost. I když základ a podstata jsoou stejné, tady u nás jsou trochu odlišná pravidla. Za něco díky bohu, něco může někoho nasírat. Ale tak to je ve všem,vždy a všude.
    A Bandidos, ne Banditos.
    Problém myslím bude mít Tara s Gemmou, Clay s Paynem, Boby s Tigem a Juice si to hodí sám. Tudíž se to pěkně rozesere a to donutí Jaxe, s ostatníma to dát dopořádku, tudíž nakonec po čistce zůstane. Tohle tipuju.

  14. Muad napsal:

    Když sečtu co šťáva dokázal a co pro klub udělal myslím že s tím problém nebude plus kdo by potom scháněl informace z policejních databazí:) Já spíš vsadím že se vyhrotí problém mezi Nejstaršíma članema z první devítky Payney a Clay. Někdo z nich se konce serie nedožije a popravdě Clay už musí z kola ven.

  15. dan napsal:

    Tak jak se to podle vás vyvine? Zradí svůj klub a napráská je chlupatejm anebo se přizná ke svému původu?

  16. Duše napsal:

    Srovnavat ceskou scenu MC, tu ve Statech a SoA je nemyslitelny…
    Cesky MC kuprikladu mou sympatii nemaj ani co by se za nehet veslo. Americani jsou mi ukradeny a SoA fandim. To jsou mi ale paradoxy :oD

  17. Julek napsal:

    Porovnavat pravidla HA a SOA je mimu misu lidi. Zkusím vysvetlit:

    Viz nasivky .. HA a dalsi ceske MC kluby se ridi jejich pravidlem, tzn – postup :

    HANGAROUND – pouze ve predu nasivka, zkratka klubu (NOMAD, PGMC a podobne)
    PROSPECT – na zadech domovenka + nasivka MC
    Plny barvy..

    to co vidite v SOA se vice podoba BANDITOS, OUTLAWS a podobne,

    Kdy cekatel je prospect, zadni spodni (nebo horni) rocker PROSPECT + nasivka MC v barvach klubu. Ne domovenka.

    BANDITOS a dalsi kluby velke 5ky, kteri jsou nepratele HA, naopak ty hispance a dalsi lidi brali do klubu prave proto ze v HA tyhle lidi byt nesmi.

    Tak vlastne BANDITOS zacali, nechteli je u HA, proto vlastni klub, proto valka ..
    Protoze prospekti SOA nosi vesty jako BANDITOS Outlaws a dalsi, myslim ze Kurt cerpal z jejich stylu noseni vesty atd atd, proto ten hispanec. A problemy ohledne puvodu, ano pokud by to byla pravidla HA, takhle tomu moc nerozumim, ale je to super serial a tesim se jak to dopadne :)

    btw: zeny memberu HA a dalsich oznaceni nemaji, v pripade Banditos a dalsich maji na zenske na vestach PROPERTY of xxxx, nemohou byt samozrejme cleny ..

    Tolik k rozdilum :) Tedy to co znam :)!

    to je jen ma poznamka do diskuze :)

  18. Pepan napsal:

    doufejme že dostane nějakou vyjímku,

  19. Ell napsal:

    podle mne by mne stava rict na porade klubu o tehle situasi a pozadat o odchod clay by ho mnel nejspis podporit kvuly tomu co se delo v vezeni

  20. pravy fanda napsal:

    Super! Určitě jsou všichni zvědavý jak se zrovna tohle v SOA vyvine, podle mě je nakonec nenapráší a club se za něho postaví… kdo ví…

  21. Lasy79 napsal:

    hmm! tleskám za „investigativbnost“, sám jsem o tom po shlédnutí třetího dílu dost přemýšlel

Zanech koment